Hétfő - Péntek

06:00 - 22:00

Szombat

07:00 - 22:00

Vasárnap

07:00 - 22:00

Címünk: 6723 Szeged, József Attila sgt. 115

Szauna

Finnországban, a szaunázás szülőhazájában, minden harmadik finnre jut egy szauna, és bizony az is gyakori, hogy üzleti tárgyalások is a szaunában zajlanak. Nálunk a szaunázás nem ennyire elterjedt. Pedig az emberek már évezredek óta önkéntesen, sőt szívesen izzadnak egy meleg, zárt helyen. Ennek pedig oka van.

Mi is tulajdonképpen a szauna?

A szauna egy zárt, faburkolatú helyiség, amelyet egy kályhával, eredetileg fatüzelésű, ma már leginkább elektromos, 90-100 fokig felmelegítenek. A szobában különböző magasságban fapadok találhatók (általában 3 szint), amelyeken a szaunázok max. 15 percet ülnek és élvezik a kályhából és a felmelegedett fából áramló meleget, mindezt alacsony páratartalom mellett. A szaunázás pedig az a 2-3 órás rituálé, amely előkészítési, felhevülési, lehűtési és pihenő szakaszokból áll.

Miből áll a szaunázás?

A szaunázásnak meghatározott rituáléja van, amelyet érdemes betartani. Az előkészítési szakasz után, ami egy alapos zuhanyozást és testünk szárazra törlését jelenti, belépünk a szaunába. A hőség az elején még jól tűrhető. Szinte érezhető, ahogy az idő múlásával a belső feszültségek feloldódnak, az idegek megnyugszanak, a légzés nehezedik. A férfiak általában gyorsabban izzadnak, mint a nők, és a rendszeresen szaunázok gyorsabban, mint a ritkán szaunázók. Általában a terembe való belépést követő mintegy 8 perc elteltével esedékes az első locsolás, amikor is 1-2 merítőkanál forró vizet öntenek a kályhán lévő kövekre. Ezt a nyolc percet eltölthetjük a legfelső, vagy az alacsonyabb padokon is. Az öntést követően úgy érezzük, hogy sokkal melegebb lesz, mint előtte. Ez azonban nem igaz, csak a páratartalom nő. A locsolást követően már csak pár percig bírható a szauna, de nem is kell tovább erőltetni, az már nem egészséges.

A hevítő fázis után jön a lehűtés. Télen a legnagyobb élmény, szaunázás után mezítláb kimenni a hóba. Sőt, a bátrabbak bele is fekszenek a hóba! De megfelelő a hideg (jéghideg) víz használata is. A lehűtést követően jön a pihenés. Nincs semmi teendő, kényelmesen fekszünk egy nyugágyon, és kipihent, jóleső érzés tölt el minket.

Melyek a szaunázás pozitív hatásai?

A legtöbb ember számára a szaunázás egészséges, egy újabb lépés egészséges életmód irányába. Bizonyítottan erősíti az immunrendszert, amennyiben rendszeresen (azaz nyáron is) szaunázunk. Az izomzat lazul (az izomcsomókkal csodát művel), a vegetatív idegrendszer, a légzés, de a bőr is élvezi a szaunázás pozitív hatásait. A vérkeringést javítja, az anyagcserét felgyorsítja, méreg- és salakanyagok távoznak a szervezetből, így a szaunázás a rendszeres méregtelenítés egyik fontos eleme. A bőrünk látványosan felfrissül. Ilyenkor különösen érdemes bőrtápláló krémeket használni, mert bőrünk bársonyos és rugalmas lesz.

Aki náthás, valamilyen gyulladása van, vagy fertőző betegségben szenved, kerülje a szaunát. Szívproblémák, reuma, vesegondok, magas vérnyomás vagy egyéb egészségügyi probléma esetén az orvossal konzultálni szükséges. Megfelelő körültekintéssel esetleg orvosi konzultációt követően bizonyos keretek között gyerekek, terhesek, de idősek is szaunázhatnak.